Students Today

onderdeel van Artikelo.nl

25 september 2020

Bespaartips energierekening

S Students Today in Geld besparen

De maandelijkse energiekosten vormen een steeds grotere kostenpost en dat gaat ten koste van je besteedbare inkomen. Gelukkig zijn er manieren om jouw energieverbruik te beperken en het termijnbedrag bij je energieleverancier blijvend te verlagen. Met de volgende bespaartips energierekening houd jij aan het einde van de maand geld over dat je kunt gebruiken voor leukere dingen dan energiekosten.

 

Schaf een slimme thermostaat aan

De verwarming levert een belangrijke bijdrage aan de maandelijkse kosten voor energie. Hier valt winst te behalen door bij kou niet direct de verwarming hoger te zetten, maar eerst aandacht te besteden aan warme kleding en gesloten ruimtes. Sluit alle deuren in huis en doe op tijd je gordijnen dicht. Laat de slimme thermostaat het werk doen en stel deze per dag goed in. Ben je niet thuis, dan kan de verwarming gerust een stukje lager. Dit geldt ook voor de nacht. Met een slimme thermostaat stel je heel eenvoudig eenmalig in op welk tijdstip de temperatuur op een bepaald niveau moet zijn en heb jij geen omkijken meer naar de instelling van je thermostaat.

 

Doe de wasdroger de deur uit

Bij de bespaartips energierekening mag het wegdoen van de wasdroger niet ontbreken. Een wasdroger verbruikt de nodige energie en is daarmee verantwoordelijk voor een tot drie euro aan energiekosten per keer dat je hem gebruikt. Met een paar droogrekken hang jij je was gewoon te drogen. In de zomermaanden doe je dit lekker buiten en in de wintermaanden hang je de was binnen te drogen. Doe dit bij voorkeur in een ruimte die is voorzien van een thermostaat. Zo voorkom je dat je huis te vochtig wordt en houd je een gezond en voordelig leefklimaat in je woning.

 

Gebruik energiezuinige ledlampen

Met de vele lichtbronnen in huis is de noodzaak voor energiezuinige verlichting belangrijk, als je op je energieverbruik wil letten. Met ledlampen heb je verlichting in huis die een lange levensduur heeft en vele malen minder energie verbruikt. Zaak om al jouw oude lampen te vervangen door deze duurzame vorm van verlichting. Laat bovendien geen lampen branden in een ruimte waar je niet bent. Door hier met alle gezinsleden aandacht aan te besteden, voorkom je een onnodig hoge energierekening.

 

Koop energiezuinige apparaten

Als apparaten in jouw huis aan vervanging toe zijn, is dit het moment om te kijken naar hun energieverbruik. Online vergelijk je heel snel en eenvoudig meerdere machines op aanschafprijs, energieverbruik en levensduur. Maak een slimme keuze en verdiep je in het energielabel dat vermeld staat bij de apparaten en kies slim. Een machine die duurder in aanschaf is, kan uiteindelijk toch voordeliger zijn door de besparing op elektriciteit. Vergelijken loont dus.

Dicht kieren en gaten

Ongemerkt kun je warmte verliezen door gaten en kieren in onder andere je gevel. Neem de tijd om een ronde door het huis te doen in de winter en kijk waar je een koude luchtstroom voelt. Controleer kitlagen rondom je beglazing op gebreken en schaf tochtstrippen aan om kieren bij de deuren te dichten.

 

Vervang je ramen door HR++ glas en plaats isolatie

Tegenwoordig ben je met dubbele beglazing weliswaar beter uit dan met enkele ramen, maar zuinig is het niet. Door je isolatieglas te vervangen door HR++ glas geniet je van meerdere voordelen. Je merkt direct dat je maandlasten omlaag gaan en als bonus vermindert de geluidsoverlast van buitenaf. Verreweg de meeste winst valt te behalen met isolatie in huis. Dit geldt voor zowel dakisolatie, als voor vloer-, muur en gevelisolatie. Maak optimaal gebruik van de mogelijkheden op het gebied van isolatie en houd de kou op deze manier buiten en de warmte heerlijk binnen. Kijk of de gemeente subsidiemaatregelen heeft die jou een tegemoetkoming in de investering bieden. Bespaartips energierekening gaat in veel gevallen over een combinatie van eigen investering en subsidie van de overheid.

 

Stap over op een elektrische kookplaat

Nu gas steeds duurder wordt en elektriciteit de voorkeur heeft, is de aanschaf van een elektrische kookplaat een verstandige keuze. Zo min mogelijk afhankelijk zijn van gas maakt dat jouw woning langzaam maar zeker klaar is voor de toekomst. Kijk wel of er een 3-fasen aansluiting in de meterkast nodig is voor het koken op een elektrische kookplaat. In dat geval is het goed om de installatie door een erkend installateur te laten uitvoeren.

 

Neem een waterbesparende douchekop

Bij bespaartips energierekening mag een waterbesparende douchekop niet ontbreken. Met een dergelijke douchekop verbruik je minder water en gas en door korter te douchen, maak jij zo optimaal mogelijk gebruik van deze energiebesparing.

 

Plaats zonnepanelen op je dak

Begin met het opwekken van gratis zonne-energie door je dak te voorzien van zonnepanelen. Hiermee verlaag je blijvend de energielasten en heb je een belangrijke stap richting duurzaamheid gezet. Veel gemeenten hebben een duurzaamheidslening waar je gebruik van kan maken. Tegen een zeer lage rente kun je dan zonnepanelen aanschaffen zonder je eigen spaargeld aan te hoeven spreken. Op het gebied van bespaartips energierekening zijn zonnepanelen een voorbeeld van duurzaam investeren.

 

Vergelijk energieleveranciers op tarieven

Bekijk of jouw energieleverancier de voordeligste keuze is in jouw situatie. Online is het mogelijk meerdere partijen met elkaar te vergelijken op tarieven en voorwaarden. Door het beantwoorden van een aantal vragen weet je al snel bij welk energiebedrijf jij het minste betaalt voor gas en elektriciteit. Vaak bieden energieleveranciers je een bonus als je klant wordt. Zit je goed bij je huidige leverancier, maar vind je de tarieven niet laag genoeg? Soms is een telefoontje voldoende voor de energiemaatschappij om jou als klant te behouden en de tarieven voor jou te verlagen.

 

Vervang je cv-ketel door een warmtepomp

Met een warmtepomp laat je het verwarmen van je woning niet langer via een gasgestookte cv-ketel verlopen. De warmtepomp zorgt ervoor dat jouw huis heerlijk warm wordt. Dit wordt bereikt door de aanwezige warmte te gebruiken als energie en zo meer warmte te genereren. Zowel aardwarmte, buitenlicht en waterbronnen kunnen hiervoor worden gebruikt.

 

Conclusie bespaartips energierekening

Als student kun je energiekosten op meerdere manieren te verlagen met de bespaartips energierekening. Hierbij gaat het om investeringen in isolatie, het plaatsen van een waterbesparende douchekop en het dichten van kieren en gaten. Daarnaast zijn er subsidieregelingen waar jij gebruik van kan maken om op een goedkope manier zonnepanelen of een warmtepomp aan te schaffen. Contact leggen met je huidige energiemaatschappij kan ook lonend zijn om de energieprijzen omlaag te krijgen. Kijk welke bespaartips energierekening van toepassing zijn op jouw situatie en een verlaging van jouw energiekosten ligt binnen handbereik.